I jak? Temat umarł? Po przemyśleniu i prześledzeniu trochę netu można by spróbować nieco innego kodowania bajtu 18. Mam zbędny sterownik 1K0 937 087 do takich ćwiczeń. W razie czego zapraszam, albo mogę pożyczyć.
O2FL Elegance - światła do jazdy dziennej nie działają
Zwiń
X
-
Nie, nie umarł.
Jestem umówiony na wizytę w ASO na naprawę dziennych.
Na 99% nic nie zrobią, nie wiem czy mam chcieć wymiany sterownika, czy mam wziąć te gówna od nich (chlapacze, wykładzina) :?:
Jak sądzicie :?:
Odezwę sie po wizycie poniedziałkowej i powalczymy dalej o ile jeszcze będziecie mieli chęć.
Pozdro i udanego weekendu :!: :!: :!:
Komentarz
-
-
Nie ma sensu zamawiać wymiany sterownika - powiedz, że mają działać dzienne i doświetlanie zakrętów i koniec :-) bo przecież nie jesteś inżynierem elektronikiem, żeby wiedzieć, ze w aucie są jakieś sterowniki :-)
Jak będą chcieli dać gadżety, to weź jakieś fajne felgi za pół darmo, a sterownik Ci się wymieni w innym terminie :-) albo np. Bolero za pół ceny :-) chętnych na odkupienie na pewno znajdziesz :-)
A jeśli faktycznie nic nie zrobią, to wracaj do domu przez Jaworzno - potem masz drogę powrotną nr 1 i 8 :-) W sumie dawno nie jechałem 7'mką, więc nie wiem jak się teraz nią jedzie.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez majkel123Nie, nie umarł.
Jestem umówiony na wizytę w ASO na naprawę dziennych.
Na 99% nic nie zrobią, nie wiem czy mam chcieć wymiany sterownika, czy mam wziąć te gówna od nich (chlapacze, wykładzina) :?:
Jak sądzicie :?:
Odezwę sie po wizycie poniedziałkowej i powalczymy dalej o ile jeszcze będziecie mieli chęć.
Pozdro i udanego weekendu :!: :!: :!:
Co do rezygnacji ze świateł na rzecz gratisów to ja bym im nie popuścił. Cytat ze strony http://www.skoda-auto.pl/pl/modele-o...zwiazania.html :
"Światła do jazdy dziennej - Day Light
Funkcjonalność Day Light polega na automatycznym włączeniu świateł po uruchomieniu zapłonu. Jeśli samochód jest wyposażony w światła przeciwmgielne, po uruchomieniu zapłonu automatycznie włączają się światła do jazdy dziennej. Są to dodatkowe żarówki umieszczone w reflektorze przeciwmgielnym. Jeśli reflektorów przeciwmgielnych nie ma, automatycznie włączają się światła mijania i światła postojowe. Główną zaletą wprowadzenie świateł do jazdy dziennej w reflektorze przeciwmgielnym jest oszczędność energii – na poziomie ok. 140 W."
Czyli łaski nie robią. To nie jest dodatkowe wyposażenie tylko standard i ma działać.
Komentarz
-
Zamieszczone przez MihauA można np. postawić obok siebie dwa samochody z identycznym wyposażeniem świetlnym i posprawdzać gdzie są różnice w kodowaniu? Może to coś by dało :idea: i by się znalazło dziada
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez MihauZamieszczone przez bohenTylko ciężko znaleźć kogoś z OIIFL z ksenonami,
Komentarz
-
Mihau, masz już może swoje kodowanie elektryki ?
Mam OII FL 2010 z ksenonami fabrycznymi, dzienne działają.
Cornerów jeszcze nie włączałem.
U mnie kodowanie wygląda następująco:
-----------------------------------------
Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels: 1K0-937-08x-09.clb
Part No SW: 1K0 937 087 D HW: 1K0 937 087 D
Component: BCM PQ35 H 103 0575
Revision: 00103 AG
Coding: 40180AB8B00508C040080080110011E4430000AE624D89605C 0440000000
Shop #: WSC 73430 790 00000
Part No: 1Z1 955 119 C
Component: Wischer 11021 22 0601
Coding: 00D7B7
-----------------------------------------
Komentarz
-
-
MG,
W Twoim kodowaniu w bajcie 14 masz zaznaczony bit 4 - światła ksenonowe, natomiast u Tomka zaznaczony jest bit 3 - światła biksenonowe.
Tomek, a działają Ci 3 mignięcia kierunkami? Bo widzę, że nie masz.
Poza tym różnica jest w bajcie 29 u Tomka 40 u Ciebie 00, ale jest nieopisany.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Cześć Panowie.
Więc po tych wszystkich przeprawach, ASO usunęło w końcu usterkę - (czy jak to należy nazwać) poprawiono kodowanie i światła dzienne działają :szeroki_usmiech
Niestety podczas naprawy ani po usunięciu usterki bezpośrednio, nie byłem w stanie dowiedzieć się co dokładnie zostało wykonane więc żadna konkretna informacja dla potomnych nie zostanie tu przezemnie zamiszczona - trudno.
Tak czy inaczej, chciałbym bardzo wszystkim kolegom podziękować za bezinteresowną
pomoc :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
No i problem rozwiązany :jump:
Wystarczyło zmienić kodowanie w bajcie 14. O ile dobrze pamiętam to odpowiednia wartość to 91 ale potwierdzę to jak wrócę do domu, bo nie mam przy sobie pliku "autoscana". Także droga dla osób chcących zamontować ksenony do OIIFL już przetarta (przynajmniej jeśli chodzi o kodowanie). :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz